Wist je dat…

Wijnbouw in Nederland

Wijnbouw in Nederland

De wijnbouw in Nederland is tot op heden nog zeer beperkt, maar neemt steeds meer toe. En dan heb ik het niet alleen over de kwantiteit, maar ook de kwaliteit die wordt steeds beter.
De afgelopen twee jaar ben ik in de zomer in Nederland gebleven en mij wat meer verdiept in de wijnbouw in Nederland. Meer hierover lees je in mijn blog op de website.

André

Lees meer
Houd jij van hout?

Houd jij van hout?

Ben jij een liefhebber van houtgerijpte wijnen of is het niet jouw ding? Zelf ben ik er dol op, maar dan wel bij de juiste gelegenheid en op het juiste moment. Op een terras in de zon geef ik toch echt altijd de voorkeur aan een lekkere frisse en fruitige wijn zonder houtrijping, maar bij een lekker tonijngerecht mag een houtgerijpte wijn niet ontbreken.

Maar wat is houtrijping in wijn eigenlijk en wat doet dat houten vat precies? Hoe herken je of een wijn houtrijping gehad heeft? Dat lees je in mijn blog.
André

Lees meer
Hoe lang kan je een geopende fles wijn bewaren?

Hoe lang kan je een geopende fles wijn bewaren?

Hoe lang kan je een geopende fles wijn bewaren? Een van de meest gestelde vragen tijdens mijn Wijnbelevingen is hoe lang je een wijn kunt bewaren als de fles eenmaal open is. Ik zeg dan altijd: "niet doen en vooral doordrinken!"Van bewaren wordt een wijn alleen maar...

Lees meer
Welke wijn drink jij in de zomer?

Welke wijn drink jij in de zomer?

Welke wijn drink jij in de zomer? Het klinkt logisch. Zodra het warmer wordt, krijgen we meer zin in lekkere verfrissende wijnen. En dan denken we al snel aan witte wijn of rosé. Maar wat doen we dan? We zorgen ervoor dat de wijn lekker koud is. Te koud eigenlijk. En...

Lees meer
Verschillende druivensoorten

Verschillende druivensoorten

Wist je dat er in de wereld wel 1368 druivensoorten zijn waarvan wijn wordt gemaakt? En dat zijn nog maar de druiven die zijn geclassificeerd door Hugh Johnson en Janice Robinson in hun 'Wine Atlas', hét naslagwerk betreft wijn wereldwijd. Waarschijnlijk zijn er nog...

Lees meer
Tweede Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

Wist je dat er in de Tweede Wereldoorlog ook op het gebied van wijn veel 'gevechten' plaatsvonden in Frankrijk? De Tweede Wereldoorlog was in vele opzichten een verschrikkelijke periode. Zo ook voor de wijnboeren in Frankijk. Dat de Duitsers onder leiding van Hitler...

Lees meer
Sulfiet

Sulfiet

Wist je dat van sulfiet in wijn helemaal geen hoofdpijn krijgt?   Voor de mensen die het niet weten: sulfiet is de verzamelnaam voor alle stoffen waar zwavel in zit. De scheikundige naam hiervoor is SO2, oftewel zwaveldioxide. Sulfiet wordt aan wijn toegevoegd om...

Lees meer

Recepten

Ossenhaas met sjalotjes en rode wijnsaus

Ossenhaas met sjalotjes en rode wijnsaus

- Patricia Kookt - Ook voor de laatste maand van het jaar heeft Patricia Kookt weer een leuk recept bij de wijn van de maand gemaakt. Hét gerecht voor bij de Kerst is Ossenhaas met rode wijnsaus. Zie hieronder het recept, heerlijk bij de Despagne L'Onde.Ossenhaas met...

Lees meer