Ga naar hoofdinhoud

Tweede Wereldoorlog

Wist je dat er in de Tweede Wereldoorlog ook op het gebied van wijn veel ‘gevechten’ plaatsvonden in Frankrijk?

De Tweede Wereldoorlog was in vele opzichten een verschrikkelijke periode. Zo ook voor de wijnboeren in Frankijk. Dat de Duitsers onder leiding van Hitler (zelf overigens geheelonthouder) grote delen van Frankrijk innamen was natuurlijk al verschrikkelijk, maar toen ze ook de wijnen in beslag begonnen te nemen, werden de rapen pas echt gaar. De Fransen begonnen een ware guerilla-oorlog op het gebied van wijn.

Toen Hermann Göring Parijs binnen reed nadat Frankrijk definitief bezet was, zette hij meteen koers naar het toenmalige toprestaurant ‘La Tour d’Argent’, dat bekend stond om zijn wijnkelder met 100.000 flessen wijn, waaronder flessen uit het topjaar 1867. Göring wilde de flessen uit dat jaar hebben, maar de eigenaren hadden de bui al zien hangen. In alle haast hadden zij een geheime ruimte achter de wijnkelder gemaakt waar alle topwijnen verstopt waren. Göring verliet boos het restaurant en droeg daarbij op om 80.000 flessen mee te nemen, wat het begin was van de systematische plundering van Frankrijk, maar de topflessen waren gered.

Kleinere wijnboeren saboteerden de plundering van de Duitsers door de wijnvaten regelmatig ‘per ongeluk’ af te vullen met water of mislukte oogst. Waren de vaten wel goed afgevuld en klaar voor transport naar Duitsland? Dan werd er regelmatig geprobeerd om te vaten voor of tijdens transport leeg te laten lopen. “Wij geen wijn? Dan zij zeker niet!”

Verschillende tapijtreinigers in Parijs verkochten het stof dat vrijkwam bij het reinigen aan de restaurants van de stad, zodat ze dat over goedkope flessen wijn konden strooien. Zo konden ze net doen alsof ze hele oude flessen wijn aan de Duitsers gaven. Toch waren het allemaal maar speldenprikjes, want tijdens de oorlog halveerde de wijnproductie in Frankijk en werd tweederde van de productie naar Duitsland gevoerd.

Winkelwagen
Back To Top
0