‘Steak tartare’ van tomaat & Van Volxem Riesling
Dit is eens een verrassend voorgerecht! Bij het opdienen zullen je gasten in eerste instantie niet doorhebben dat het om een vegetarische variant van deze klassieker gaat. Door het roosteren van de tomaten en de dressings die er overheen gaan, krijgt het geheel een vleesachtige bite.
Ingrediënten voor 4 personen
Tartaar:
800 gram Roma tomaten (om te roosteren)
2 tomaten extra om vers er doorheen te snijden
1 sjalot, fijn gesnipperd
1 eetlepel rijstazijn
1 eetlepel mirin
2 eetlepels sojasaus
1 theelepel sesamolie
1 theelepel wasabi
2 eetlepels kewpie mayo
Miso mayonaise:
4 eetlepels mayonaise
1 theelepel miso of 2 gedroogde miso
1 eetlepels sojasaus
Basilicumolie (= geen must)
50 gram basilicum, inclusief steel
300 ml zonnebloemolie
100 ml olijfolie
Halve limoen, sap
Zout
Soja eidooiers:
200 ml sojasaus
50 ml water
20 ml vissaus
4-6 eidooiers
Garnering:
Zwarte sesamzaadjes
Maldon zout
Koriander
De bereiding:
Verwarm de oven voor op 110 graden. Snijd de tomaten in kwarten en laat deze 3 uur in de oven drogen. Splits ondertussen de eidooier van het eiwit (bewaar dit bijvoorbeeld voor een merengue) en leg de eidooiers in een afsluitbaar bakje. Meng de sojasaus met het water en vissaus en schenk dit voorzichtig over de eidooiers. Zet in de koelkast apart tot serveren (minimaal een halve dag). Voor de basilicumolie mix je alles in een blender en schenk je de olie op een theedoek in een vergiet. Door de theedoek druppelt een heldere olie en die kan je een aantal weken bewaren in de koelkast. Hak de gedroogde tomaten fijn tot een tartaar en meng alle resterende ingrediënten erdoor. Verdeel de tartaar over vier porties en portioneer mooi met een steekring. Maak voorzichtig een klein kuiltje in de tartaar en leg daarin de eidooier. Serveer met de basilicumolie, miso mayonaise, sesamzaadjes, koriander een maldon zout.
Naar recept van @kirkookt
Wijn-Spijs
Van Volxem Riesling €10,99
Bij dit heerlijke gerecht schenken wij de Van Volxem Riesling uit de Moezel, Duitsland. De combinatie van frisse en oosterse smaken in het gerecht sluit perfect aan bij het beste wat deze Riesling te bieden heeft. Frisheid, mineraliteit en verleidelijk fruit. Een frisse, maar zeer smaakvolle combinatie!