Taylor’s Late Bottled Vintage (LBV) 2019
€19,99
De druiven voor deze port worden handmatig geoogst en ingeweekt. Hierna wordt de gisting gestopt door de toevoeging van alcohol, waarna de port 4 tot 6 jaar op hout rijpt. Dit zorgt voor een port met een krachtige geur waarin aroma’s van fruit, vijgen, pruimen, zwarte bes en cacao naar voren komen. In de mond is de port vol en zoet met smaken van zoethout en roostertonen.
Gratis verzending vanaf 12 flessen of € 100,00 bestelwaarde
Veilig winkelen en afrekenen (ideal transacties en veilige verbinding)
Beschrijving
Job Bearsley wordt algemeen beschouwd als de oprichter van Taylor’s. Deze Engelse handelaar deed rond 1670 al zaken in noord Portugal. Net als enkele van zijn landgenoten moet hij zich specifiek hebben bezig gehouden met verhandeling van Portugese gezouten kabeljauw, graan, fruit en olie in ruil voor Britse wol.
Interessant detail is dat het 4XX symbool in het logo van Taylor’s lange tijd eigenlijk het wolmerk was van het bedrijf. De eerste opgetekende bewijzen van Bearsley’s activiteit in de wijnhandel dateren van 1692. Een decennium later profiteert zijn firma aanzienlijk van een handelsverdrag tussen Engeland en Portugal dat belastingvrije import van Britse lakens mogelijk maakte. In de Engelse havens bedroegen de invoerrechten op Portugese wijn nog maar een derde van wat geheven werd op Franse wijn. Behalve veel goedkoper was de handel in port ook patriottisch: Engeland was in die periode namelijk voortdurend in oorlog met Frankrijk.
Begin achttiende eeuw besluit Job Bearsley’s zoon Peter zélf op zoek te gaan naar goede wijn en gaarden in plaats van alleen als transporteur op te treden. Zijn pioniersgeest leidt hem stroomopwaarts waar hij in 1744 als eerste Engelsman in het bezit komt van een stuk grond in het Dourogebied. Het landgoed met bebouwing in Salgueiral vlakbij Régua maakt nog steeds onderdeel uit van Taylor’s.
Vele generaties volgen elkaar op en dat maakt het bedrijf in de portwereld uniek. Tot op de dag van vandaag, net als in het jaar van oprichting in 1692, is Taylor’s een familieconcern dat nog nooit verkocht, gekocht of overgenomen is. Op dit moment staan Alistar Robertson en Huyshe Bower – beide Yeatman afstammelingen – aan het roer.
De druiven voor deze port worden handmatig geoogst en ingeweekt. Hierna wordt de gisting gestopt door de toevoeging van alcohol, waarna de port 4 tot 6 jaar op hout rijpt. Dit zorgt voor een port met een krachtige geur waarin aroma’s van fruit, vijgen, pruimen, zwarte bes en cacao naar voren komen. In de mond is de port vol en zoet met smaken van zoethout en roostertonen.
Extra informatie
Land:Portugal
Regio:Douro
Kleur:Rood
Druif:Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional
Serveer temperatuur:14-16 graden