Gaja IDDA Rosso 2020
€44,99
IDDA
Idda is het meest recente project van Gaja. Het project werd in 2016 opgestart met de lokale producent Alberto Graci met als doel het ontplooien van de mogelijkheden op de zuidelijke kant van de Etna. De Etna, door de lokale bevolking Idda (Siciliaans voor ‘zij’) genoemd, is met haar enorme hoogteverschillen en vulkanische bodem enorm interessant voor het heden en de toekomst van het wijnmaken. Zeker de zuidkant is nog redelijk onontgonnen, waardoor Gaja juist daar wijn wilde gaan maken. Dit gebeurt uiteraard met lokale druivenrassen: Carricante voor wit en Nerello Mascalese en Nerello Cappuccio voor rood.
De Gaja Idda Rosso komt van de wijngaard Biancavilla, zuidwestelijk gelegen op zo’n 700-800 meter hoogte. De bodem bevat o.a. gestolde lava en kleine ronde kiezelstenen. De druiven worden deels vergist op eikenhout en deels op betonnen tanks. Op deze manier wordt de wijn ook 24 maanden gerijpt. De wijn heeft een robijnrode kleur met interessante aroma’s van rook, mediterraanse kruiden, bramen en moerbei. Het mondgevoel is zacht met een mooie structuur en de afdronk is verfijnd met zeer elegante tannines. Geweldige combinatie met de Siciliaanse keuken, gevogelte of harde schapenkazen.
Gratis verzending vanaf 12 flessen of € 100,00 bestelwaarde
Veilig winkelen en afrekenen (ideal transacties en veilige verbinding)
Beschrijving
Gaja
De geschiedenis van wijnhuis Gaja begint in 1859, het jaar waarin Giovanni Gaja, een lokale druiventeler te Barbaresco, Piemonte, een wijnbedrijfje onder z’n eigen naam opricht.
Een generatie later is het Angelo, grootvader van de huidige eigenaar, die het maken van wijn voortzet met dezelfde vastberadenheid als zijn vader. Hij wordt daarin gesteund door Clotilde Rey met wie hij in 1905 in het huwelijk treedt. Ze leren hun telg Giovanni – genoemd naar zijn opa dus – dat je als wijnmaker geen concessies moet doen; niets mag ten koste gaan van de kwaliteit van de wijn.
In 1961 komt Giovanni’s zoon Angelo in het familiebedrijf werken. Na zijn afstuderen als econoom aan de Universiteit van Turijn en het behalen van het diploma op de School voor Viticultuur & Oenologie te Alba, was de jonge Angelo naar het buitenland vertrokken voor een stage op wijnbedrijven in de Bordeaux, Bourgogne, langs de Rin en in Californië. Vol frisse ideeën was hij nu teruggekeerd naar zijn geboortestreek Piemonte.
Als Angelo Gaja in 1970 het bedrijf van zijn ouders overneemt, vraagt hij z’n oud klasgenoot en wijnmaker Guido Rivella hem te assisteren. Samen voeren ze een aantal voor de streek zeer revolutionaire veranderingen door. Zo verkleinen ze de opbrengsten per hectare soms met wel de helft van het aantal toegestane liters, ze experimenteren met vinificatiemethoden, de aanplant van nieuwe – zowel rode als witte – druivenrassen en baanbrekende rijpingstechnieken. De resultaten zijn verbluffend en Gaja verovert met zijn prachtige Barbaresco’s – het vlaggenschip van het bedrijf – de hele wereld.
IDDA
Idda is het meest recente project van Gaja. Het project werd in 2016 opgestart met de lokale producent Alberto Graci met als doel het ontplooien van de mogelijkheden op de zuidelijke kant van de Etna. De Etna, door de lokale bevolking Idda (Siciliaans voor ‘zij’) genoemd, is met haar enorme hoogteverschillen en vulkanische bodem enorm interessant voor het heden en de toekomst van het wijnmaken. Zeker de zuidkant is nog redelijk onontgonnen, waardoor Gaja juist daar wijn wilde gaan maken. Dit gebeurt uiteraard met lokale druivenrassen: Carricante voor wit en Nerello Mascalese en Nerello Cappuccio voor rood.
De Gaja Idda Rosso komt van de wijngaard Biancavilla, zuidwestelijk gelegen op zo’n 700-800 meter hoogte. De bodem bevat o.a. gestolde lava en kleine ronde kiezelstenen. De druiven worden deels vergist op eikenhout en deels op betonnen tanks. Op deze manier wordt de wijn ook 24 maanden gerijpt. De wijn heeft een robijnrode kleur met interessante aroma’s van rook, mediterraanse kruiden, bramen en moerbei. Het mondgevoel is zacht met een mooie structuur en de afdronk is verfijnd met zeer elegante tannines. Geweldige combinatie met de Siciliaanse keuken, gevogelte of harde schapenkazen.
Extra informatie
Land:Italië
Regio:Sicilië
Kleur:Rood
Druif:Nerello Cappuccio, Nerello Mascalese
Serveer temperatuur:14-16 graden