Welke wijn drink jij in de zomer?

Het klinkt logisch. Zodra het warmer wordt, krijgen we meer zin in lekkere verfrissende wijnen. En dan denken we al snel aan witte wijn of rosé. Maar wat doen we dan? We zorgen ervoor dat de wijn lekker koud is. Te koud eigenlijk. En dat is funest voor goede wijnen. Door wijn te koud te drinken, vlakt deze zo af dat je hem niet meer goed kan proeven. Wat overblijft zijn vooral zuren, die de indruk wekken verfrissend te werken. In werkelijkheid proef je eigenlijk niets meer van de echte wijn. De balans en het smaakevenwicht is volledig verdwenen en dat is zonde.

Kou versterkt met name de zuren en het zijn nou net wijnen met relatief veel zuren die wij zomers drinken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een frisse Sauvignon Blanc uit de Loirestreek.

Eigenlijk zou het net andersom moeten. Juist wijnen met een wat zoeter accent zou je zomers kouder moeten schenken. Zoet wordt versterkt door warmte. Deze wijnen komen vaak uit een warmer klimaat, streken met meer zon. Hierdoor rijpen de druiven beter, waardoor zij meer suikers produceren. Dit soort wijnen hebben baat bij een accentuering van de aanwezige zuren waardoor de balans tussen zoet en zuur in evenwicht wordt gebracht. Mijn advies is dan ook om zomers juist wijnen te drinken uit warmere streken. Dus geen Sauvignon Blanc uit de Loire, maar uit Italië, Chili of Zuid-Afrika bijvoorbeeld. Een andere tip: probeer eens een Verdejo uit het Spaanse Rueda of een mooie Chenin Blanc uit Zuid-Afrika. Je zult er geen spijt van krijgen.

 

Bij rode wijn wordt vaak dezelfde fout gemaakt. Ook bij rood is het zo dat wijnen uit een koel klimaat  meer zuren en tannines bevatten. Bij hogere temperaturen worden die nog eens extra versterkt. Ook hier moet je het dus andersom doen. Wijnen uit warmere gebieden drink je kouder dan uit een koeler klimaat. Deze bevatten namelijk meer alcohol en suikers, die juist bij warmte versterkt worden.

Mijn advies: rode wijn drink je ‘s zomers en ’s winters op circa 17 graden, dus niet op een kamertemperatuur van 20 plus.

In de zomer koel je volle rode wijnen uit warmere streken tot circa 12 graden en haal je ongeveer een uur voordat je gaat drinken de fles uit de koeling, zodat hij enkele graden kan opwarmen.

 

Tot slot nog een laatste tip: blijf onder zomerse omstandigheden van oudere, volle en houtgerijpte wijnen af. De zon vraagt om jongere wijnen waarin je het fruit nog volop proeft zoals pinot noir, grenache, gamay of sangiovese.

André de Vroom