Ga naar hoofdinhoud

Hoe lang kan je een geopende fles wijn bewaren?

Hoe lang kan je een geopende fles wijn bewaren?
Een van de meest gestelde vragen tijdens mijn Wijnbelevingen is hoe lang je een wijn kunt bewaren als de fles eenmaal open is. Ik zeg dan altijd: “niet doen en vooral doordrinken!”
Van bewaren wordt een wijn alleen maar minder. Maar als er dan toch aan het eind van de avond nog iets over is in de fles, rijst de vraag: “hoe lang kan ik hem nog bewaren?”

Oxidatie
Oxidatie is het probleem bij een geopende wijn. Doordat de wijn na opening in contact komt met zuurstof oxideert hij. Het gevolg hiervan is een azijnachtige geur en smaak.Hoe leger de fles, des te sneller dit proces gaat. Zet daarom – ongeacht de wijnsoort – een geopende fles altijd in de koelkast. Door de wijn af te koelen vertraag je het oxidatieproces en ‘bederft’ deze dus minder snel. Maar hoe lang kun je een geopende fles wijn bewaren? Of nog beter, hoe lang is de wijn nog lekker om te drinken?

Bewaren
Over het algemeen kan je een geopende fles wijn twee à drie dagen bewaren. Maar dit verschilt per wijn en wijnsoort. Een open fles rode wijn kan je het beste binnen twee dagen opdrinken. Is het een wijn met veel tannine, uit een goed jaar of van een zeer gerenommeerd wijnhuis uit bijvoorbeeld de Bourgogne, Bordeaux of Piëmonte dan is drie dagen best wel mogelijk. Bewaar een open fles rode wijn in de koelkast. Kou vertraagd het verouderingsproces. Witte wijn en rosé kun je meestal iets langer laten staan mits je ze in de koelkast bewaart. Laten we zeggen maximaal vier dagen. Maar dan echt niet langer hoor! Mousserende wijnen zijn lastiger. Na opening is het koolzuur snel verdwenen. De wijn verliest zijn belletjes en zal minder bruisen. Dit proces kan je wat vertragen door een speciale Champagne stopper te gebruiken. Maar dan wel direct nadat je klaar bent met inschenken. Ik zou zeggen dat je een mousserende wijn maximaal één dag kunt bewaren. Met goed gebruik van een stopper kan je deze termijn met ongeveer een dag verlengen. Zoete witte wijnen kunnen beter tegen veroudering. De smaak zal wel enigszins veranderen, maar deze kun je vaak gerust een dag of vijf bewaren. Dessertwijnen en met alcohol versterkte wijnen zoals sherry en port houden na opening zeker wel een maand hun smaak en geur.

Winkelwagen
Back To Top
0