De Vinho Verde is het grootste DOC-gebied van Portugal en door de export, de meest gekende wijn, na Porto. Uit de Vinho Verde komt evenveel rode wijn als witte (Alvarinho, Loureiro, Trajadura , Avesso en Pederna). De naam Vinho Verde verwijst níet naar de groene schijn, die de witte wijn heeft, maar naar het feit dat de groene oogst vroeg in de zomer plaatsvindt en dat de wijnen jong op de markt worden gebracht. De wijnen zijn licht mousserend, bij de goedkope soorten wordt koolzuur toegevoegd. De betere krijgen het koolzuur als gevolg van de malolactische gisting waar het wrange appelzuur wordt omgezet in melkzuur. De wijnen hebben een hoog zuurgehalte en zijn zeer fris in de mond.
De witte wijnen zijn meestal assemblages, die verschillen van regio tot regio, doch zijn steeds verfrissend, vinnig en laag in alcohol (wettelijk minimum is 8%). Naast de Alvarinho worden de beste Vinho Verdes gemaakt als cépage met name Loureiro en Trajadura. Uitzondering zijn de wijnen van de Alvarinho, die minstens 11,5% alc.vol moeten hebben.
Deze Vinho Verde heeft een lichtgele kleur met typische groene hinten. In de neus komen aroma's van citrus, kruisbessen en grastonen naar voren. De wijn is heerlijk fris met smaken van verse limoen en citroen en een lange afdronk.
Kleur | Wit |
---|---|
Wijnkenmerk | Droog |
Spijs | Schelp- en schaaldieren, Vis |
Land | Portugal |
Streek | Vinho Verde |
Gelegenheid | Borrel, Etentje |
Druivenrassen | Blend |
Serveer temperatuur | 8-10 graden |
U heeft geen artikelen om te vergelijken.