- Wist je dat... -
 
Wist je dat Chili het enige land ter wereld is dat niet ten prooi is gevallen aan de 'Phylloxera Vastratix', oftewel de druifluis?
 
De druifluis kwam eind 19e eeuw op in Europa en verspreidde zich als een olievlek over de hele wijnwereld. Een enorme ramp, want de bedrijvige druifluis verwoestte grote delen van alle wijngaarden op de wereld. in Frankrijk bijvoorbeeld was in 1870 ongeveer 70%! van alle wijngaarden verwoest. De wijnboeren waren machteloos, want tot op de dag van vandaag is er nog steeds niets tegen de druifluis te doen. Rond 1900 werd bij toeval echter ontdekt dat wijnstokken uit Noord-Amerika resistent waren tegen de druifluis. Door het enten van oude Europese stokken op nieuwe Noord-Amerikaanse stokken werd een wereldwijde crisis de kop ingedrukt.
 
Voordat die oplossing was gevonden, waren veel wanhopige wijnboeren uit Frankrijk echter al vertrokken uit Frankrijk, op zoek naar veilige wijngebieden. Zo is de Rioja bijvoorbeeld beroemd geworden, omdat veel grote wijnmakers uit de Bordeaux uit die tijd daar terecht kwamen. Sommige Franse wijnmakers zochten het echter nog verder en kwamen in Chili terecht. Chili was een walhalla voor de wijnmakers, want door zijn unieke en geïsoleerde ligging tussen de Andes en de Grote Oceaan heeft Chili een uitstekend klimaat en kan de de druifluis daar niet komen. De wijn in Chili heeft daarom veel Franse invloeden en als enige in de wereld nog originele wijnstokken, een feit waar de Chileense wijnmakers erg trots op zijn. Overigens zijn de wijnstokken op de Canarische Eilanden ook nog origineel, maar die spelen op internationaal niveau een marginale rol.
 
Wil je meer weten over Chili en zijn wijnen? Kom dan vrijdag 25 oktober en zaterdag 26 oktober naar De Wijnzaak naar het Chili-weekend, waar we je lekkere Chileense wijnen laten proeven en hier meer over kunnen vertellen.